TERVEYS

Tähän kerätään terveystiedot mitkä ei näy jalostustietojärjestelmässä.

IRIS HYPOPLASIA
(Iris coloboma: Synnynnäinen kehityshäiriö, jossa iris eli värikalvo kehittyy sikiökaudella puutteellisesti. Kehityshäiriö voi olla asteeltaan lievä (iris hypoplasia) jolloin tyypillisesti mustuaisen reunassa iris on normaalia ohuempaa tai se voi olla asteeltaan vakava (iris coloboma) jolloin iriksessä on selvä reikä / puutosalue ja pupillin muoto on epäsymmetrinen eikä pupilli supistu symmetrisesti.  Kehityshäiriöön voi liittyä myös silmän muiden osien kehityshäiriöitä. Lieväasteisen irishypoplasia-diagnoosin saanutta koiraa voi perustellusta syystä käyttää jalostukseen terveen parituskumppanin kanssa. Vakava-asteisen irishypoplasia-diagnoosin saanutta koiraa ei pidä käyttää jalostukseen.
Lähde: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnollisista-sairauksista/koirien-perinnolliset-silmasairaudet

Italianvinttikoirilla on löydetty iris hypoplasiaa. Se tutkitaan ennen kun tipat laitetaan silmiin. Jos haluaa tarkistaa koiran tilanteen iris hypoplasian suhteen pyydä eläinlääkäriä katsomaan silmät ennen kuin tipat laitetaan. Joukkoterveytarkistuksissa on myös katsottu. IH olisi hyvä tarkistaa alle 3 vuotiaana. Seuraavat kasvatit on tutkittu ja todettu terveiksi:

Tarumetsän Rakkauden Kultasade
Tarumetsän Kipinöitä Tuuleen
Tarumetsän Monta Hetkeä Yhdessä
Tarumetsän Kiitävä Satusoturi
Tarumetsän Pieni Lämpöinen
Tarumetsän Hetken Tie On Kevyt
Tarumetsän Rakkauden Tähtipölyä
Tarumetsän Rakas Pikku Kiitäjä
Tarumetsän Rakkauden Siivillä
Tarumetsän Kas Maalissa Jo
Tarumetsän Kirin Jälkeen Voittoon
Tarumetsän Kiitävän Hetken Ilo
Tarumetsän Kevyt Jälki Hiekassa
Tarumetsän Hopeatiuku

SYDÄNTUTKIMUKSET
Italianvinttikoirilla on esiintynyt sydänsairauksia ja myös sivuääniä. Jalostukseen ei vaadita sydänkuuntelua pakollisten silmä- ja polvituloksien lisäksi mutta se on suositeltavaa teettää myös sydänkuuntelua tai tarvittaessa sydänultrausta jos löytynyt jotain epäilyttävää kuuntelun yhteydessä.

Nykyään sydänkuuntelun lisäksi myös muut sydäntutkimukset näkyy jalostustietojärjestelmässä mutta jotkut koirat on kuunneltu epävirallisena eli tulokset eivät näy JTJ:ssä. Kesäkuu 2015 alkaen sydänultraukset näkyi myös JTJ:ssä.

Seuraavat kasvatit on sydänkuunneltu epävirallisesti;

Tarumetsän Varjoisenkujan Poika OK
Tarumetsän Pieni Lämpöinen OK
Tarumetsän Rakkauden Tähtipölyä OK
Tarumetsän Kevyt Jälki Hiekassa OK
Tarumetsän Tähtipölyn Loitsu OK
Tarumetsän Tähtipölyn Prinsessa OK
Tarumetsän Sydän Sen Ymmärtää OK
Tarumetsän Onnen Kyyneleet OK
Tarumetsän Rakas Pikku Kiitäjä OK
Tarumetsän Rakkaus On Unetonyö OK

 

Sivu on vielä keskeneräinen